Cilt Hastalıkları
Cilt Hastalıkları; Cilt sağlığını, cilt bütünlüğünü ve genel görünümü etkileyen Cilt Hastalıkları bir diğer adıyla dermatoz, cildin üst katmanında kendini gösteren ve çeşitli faktörlere bağlı meydana gelen problemler olup, Cilt Hastalıkları Türleri Nelerdir? Özellikleri gibi önemli konu başlıklarına yazımız içerisinden ulaşabilirsiniz.
İnsan vücudun da yer alan organlardan en büyüğü elbette vücudu tamamen kaplayan deridir. İnsan derisi yalnızca vücudu örtmeyle kalmaz vücudun ısı dengesini ayarlar, dış etkenlere karşı korur, gaz alışverişi ile solunuma terleme ile de vücudun boşaltımına yardım eden oldukça önemli bir organdır. Elbette vücutta bulunan her organ gibi, derimizde bir takım hastalıklar görülebilmektedir. Cilt Hastalıkları olarak nitelendirilen ve tıpta ki adıyla “dermatoz” olarak geçen bu hastalıkların altında pek çok etken faktör yer almaktadır.
İçindekiler
- Cilt Hastalıkları
- Alerjik Cilt Hastalıkları
- Fiziki Sebeplere Bağlı Cilt Hastalıkları
- Parazitlerin Neden Olduğu Cilt Hastalıkları
- Mikroorganizmaların Neden Olduğu Cilt Hastalıkları
- Sık Görülen Cilt Hastalıkları
- Atopik Dermatit
- Egzama
- Kurdeşen
- Gül Hastalığı(Rosecea)
- Seboreik Dermatit
- Cilt Hastalıklarının Teşhisi
Cilt Hastalıkları
Cilt hastalıkları alerjik cilt hastalıkları, fiziki sebeplere bağlı cilt hastalıkları, mikroorganizmaların neden olduğu cilt hastalıkları ve parazitlerin neden olduğu cilt hastalıkları olarak ayrıştırılmaktadır. Cilt hastalıklarının neden olduğu faktörlerin belirlenebilmesi tedavi açısından oldukça önem arz etmektedir.
Kliniğimizde Cilt Hastalıkları tedavisi alanında pek çok tedavi yöntemi, teknolojik lazer sistemi ve metot uygulanmakta olup, ücretsiz ön muayene ile cilt hastalığınız konusunda sizlere detaylı bilgiler vererek tedavi planlaması oluşturmaktayız. Bu amaçla aşağıda yer alan iletişim formu üzerinden Cilt Hastalıkları tedavisi fiyatları ve tedavilere ilişkin tüm sorularınız hakkında detaylı bilgi talep edebilir, randevu oluşturabilirsiniz.
Alerjik Cilt Hastalıkları
İnsan vücudunda bulunan bağışıklık sistemi, bazı maddelere karşın hassasiyet gösterir ve buna karşın reaksiyon gösterir. Alerjik reaksiyonlara yatkın olan kişiler ise tıpta “atopik “ olarak değerlendirilmektedir. Atopi kalıtsal bir özelliktir ve genel olarak açık tenli, nemli ya da deniz kenarında yaşayan kişilerde daha sık rastlanan bir durumdur. Alerjik cilt hastalıkları stres, hava kirliliği, aşırı çalışma ve gıdalarda bulunan katkı maddelerinden dolayı son yıllarda sıkça yaşanan cilt sorunları arasında yer almaktadır. Günümüzde sıkça karşılaştığımız alerjik cilt hastalıkları ise şöyle;
Fiziki Sebeplere Bağlı Cilt Hastalıkları
Cildimizde meydana gelen her türlü semptom Cilt Hastalıkları olarak sınıflandırılmaktadır. Buna dışarıdan gelen herhangi bir kesici, delici veya ezici aletin yaratmış olduğu yara, çatlak, tahriş veya yanıklarda dâhil edilmektedir.
Parazitlerin Neden Olduğu Cilt Hastalıkları
El ve ayaklarda görülen mantar hastalıkları, bitlenme ve uyuz parazitlerin neden olduğu cilt hastalıklarına neden olmaktadır. Buna ek olarak kene, pire, tahtakurusu ısırmalarına bağlı ciltte meydana gelen bozukluklarda cilt hastalığı olarak kabul edilmektedir.
Mikroorganizmaların Neden Olduğu Cilt Hastalıkları
Mikroorganizmalar cilt üzerinde meydana gelen herhangi bir bozukluğun üzerine yerleşerek, iltihaplanmaya yol açmaktadır. Dolayısıyla egzema, yara, yanık, uçuk, böcek ısırığı ve uyuz gibi deri üzerinde oluşan bozukluklar mikroorganizmaların kolayca yerleştikleri deri bozukluklarıdır. Ciltte oluşan iltihaplanmalar ise dermatit olarak adlandırılmaktadır.
Sık Görülen Cilt Hastalıkları
Atopik Dermatit
Cilt Hastalıkları grubunda en sık karşılaşılan hastalık, atopik dermatit kalıtsal bir rahatsızlık olarak nitelendirilir. Genel olarak ailenin diğer üyelerinde de görülebilen atopik dermatit rahatsızlığı kaşıntılı deri döküntüleri olarak nitelendirilir. Atopik dermatit genel olarak bebeklik döneminde sıkça rastlanılan bir cilt hastalığıdır. İlerleyen yaşlarda hastalığın giderek azalması beklenmektedir.
Egzama
Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen cilt kuruluğu problemine ek olarak kaşıntı oluşturan bir rahatsızlıktır. Egzema çoğunlukla kızarık, içi su dolu kabarıklık ve kalın deri döküntülerine neden olmaktadır. Alerjenler, kimyasal maddeler, terleme ve sıcak hava egzema olan bölgelerdeki kaşıntıyı arttırarak yara izi oluşumuna neden olmaktadır.
Kurdeşen
Tıbben ürtiker olarak adlandırılan halk arasında kurdeşen olarak geçen alerjik cilt hastalığı, deride soluk pembe renkte tek veya gruplar halinde meydana gelen şişliklerdir. Kaşıntıya neden olan kurdeşen vücudun bir bölümünde birkaç saat içinde kaybolurken farklı bir bölgede tekrar ortaya çıkabilmektedir. Kaşıntıya ek olarak iğne batması ve yanma şeklinde bulgularda gözlenmektedir.
Gül Hastalığı(Rosecea)
Halk arasında gül hastalığı olarak bilinen Rosecea, özellikle yüz bölgesinde kızarıklık, roza sivilceleri ve kılcal damar genişlemesi olarak bulgu göstermektedir. Uzun bir dönem devam edebilen bu cilt hastalığı gözleri de olumsuz derecede etkilemektedir. Rosecea çoğunlukla orta yaş gruplarında görülen bir cilt hastalığıdır.
Seboreik Dermatit
Seboreik dermatit kaş, kirpik, burun yanı, kulak arkası, saçlı deri, göğüs ve sırt bölgesinde rastlanan kızarıklık üzerinde sarı yağlı cilt bir görünümde oluşan kepeklenmedir. Tedavi edildiği takdirde kolayca kontrol altına alınırken, tekrarlama özelliğine sahiptir.
Cilt Hastalıklarının Teşhisi
Ciltte meydana gelen hastalık her ne olursa olsun mutlaka bir takım hastalık bulgusu yer almaktadır. Kızarıklık, deri dökülmesi, deri renginin artması veya azalması, kabarcıklar veya kabuklanma gibi bulgular cilt hastalığı teşhisinde yardımcı olmaktadır.
Cilt hastalıklarının hemen hepsinde saymış olduğumuz bulguların biri veya birkaçına rastlanmaktadır. Cilt hastalıkları teşhisi her ne kadar kolay olsa da, kesin tanı konulamayan durumlarda hastalıklı bölgeden parça alınarak patolojik inceleme ile tanı konulabilmektedir.